دیتالاگر (Data logger) یا همان ثبات و یا ثبتکننده اطلاعات، دستگاه یا تجهیزی است که وظیفه اصلی آن ذخیره اطلاعات سنسورها و ترانسمیترها در سطح فیلد و یا واحد های صنعتی کوچک و یا بزرگ است.
شاید برای شما این سوال پیش آید که کاربرد دیتالاگر چیست؟ شما قصد دارید تا میزان دمای یک مخزن را به مدت ۱ سال ثبت کتید و بتوانید در زمانهای دیگر آن را تحلیل نمایید، یکی از کاربردهای دیتالاگر همین است که با اتصال سنسورهای دما به آن به سادگی می توانید طبق نیاز خودتان میزان دما را بر حسب زمان ذخیره نماید.
کاربرد دیتالاگر در صنعت
کابرد اصلی دیتالاگر ثبت اطلاعات است اما در این قسمت مواردی که از آن استفاده می شود را نام می بریم.
- ثبت اطلاعات رطوبت و دمای محیط
- ثبت اطلاعات پالس های DC
- ثبت اطلاعات هواشناسی
- ثبت اطلاعات سرعت موتور
- ثبت اطلاعات فشار مخازن
- ثبت اطلاعات سطح سیالات
- ثبت اطلاعات آنالایزرها
- ثبت اطلاعات ترموکوپل و RTD
- ثبت اطلاعات ولتاژ
- و …
انواع دیتالاگر
اولین دیتالاگرها ثبت اطلاعات را بر روی کاغذ انجام میدادند و تمامی اطلاعات را به صورت مداوم بر روی کاغذ رسم میکردند. کم کم با پیشرفت تکنولوژی بر روی حافظههای رم ذخیره کردند و امروزه افزون بر روی حافظه، اطلاعات را به صورت شبکههای صنعتی در اختیار کنترلرها و کامپیوترهای صنعتی قرار میدهند.
برخی از انواع دیتالاگرهای عبارتاند از:
- دیتالاگرهای ثبت اطلاعات بر روی کاغذ
- دیتالاگرهای ثبت اطلاعات بر روی حافظه های جانبی
- دیتالاگرها با شبکههای صنعتی و قابل اتصال به کامپیوتر
- دیتالاگرهای هوشمند
ورودی دیتالاگرها
دیتالاگر معمولاً در دو دسته تولید می شوند:
- دیتالاگرها برای کاربرد خاص و ورودی های مشخص
- دیتالاگرهای یونیورسال با قابلیت پشتیبانی از تمامی سیگنالهای استاندارد
سیگنالهای استاندارد:
- پشتیبانی از ترموکوپلها با تایپهای J, K, R, S, T, N, E, B
- پشتیبانی از سنسورهای RTD و NTC
- پشتیبانی از سیگنالهای ولتاژ
- پشتیبانی از سیگنالهای جریان
- پشتیبانی از سیگنالهای مقاومتی
نکات مهم در خرید دیتالاگر
- به هرتعداد ورودی که میخواهید از آن نمونه بگیرید، سعی کنید ۲۰% بیشتر از آن را در دیتالاگر در نظر بگیرید. برای مثال شما در یک پروژه نیاز به ثبت اطلاعات ۵ سنسور دما دارید، هنگامی که قصد خرید دیتالاگر را دارید سعی کنید با ۶ کانال ورودی را انتخاب نمایید.
- دقت کنید تا دیتالاگر مورد نظر سنسور و یا ورودی مورد نیاز شما را پشتیبانی نماید. برای مثال اگر سنسورهای شما از نوع ۴ تا۲۰ میلی آمپر است در هنگام خرید دقت نمایید تا کانالهای ورودی دیتالاگر از این نوع ورودی جریانی پشتیبانی نماید.
- فرکانس نمونهبرداری از مهمترین پارامترهایی است که پیش از خرید برای انتخاب یک دیتالاگر باید در نظر بگیرید. فرکانس نمونهبرداری مدت زمانی است که دیتالاگر نمونه از ورودی ها میگیرد. مثلاً شما نیاز دارید که هر ۱۰ میلیثانیه یکبار از سیگنالهای ورودی یک نمونه گرفته شود پس باید به این نکته قبل از خرید توجه کنید.
- تعداد سمپل یا نمونه که میتواند ذخیره نماید، یا به طور سادهتر چه مدت میتواند اطلاعات را رکورد نماید.
- روش نمایش اطلاعات را مورد توجه قرار دهید. شما باید طبق نیازتان انتخاب کنید که دیتالاگر به چه صورت اطلاعات را در اختیار شما قرار دهد: به صورت شبکه صنعتی، اتصال به PC، دسترسی به اطلاعات از طریق WIFI و …
منبع، با اندکی ویرایش